© Rakennustaiteen Seura 2017
Rakennustaiteen Seura on valtakunnallinen yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää rakennustaidetta ja siihen liittyvää ympäristökulttuuria. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa tukemalla rakennustaiteeseen liittyvää tutkimusta, valistusta, arkistointia sekä julkaisu- ja näyttelytoimintaa. Seura osallistuu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaan ympäristön kehittämiseen ja suojeluun muun muassa tekemällä niitä koskevia aloitteita ja kannanottoja, antamalla lausuntoja sekä järjestämällä seminaareja ja ekskursioita. Seuran perinteisiin toimintamuotoihin kuuluvat myös oma julkaisutoiminta, arkkitehtihaastattelut ja Erik Kråkström -puurakennuspalkinnon jakaminen. Seura on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsen.
Rakennustaiteen Seuran perustaminen vuonna 1955 liittyy kiinteästi Suomen rakennustaiteen museon (nyk. Arkkitehtuurimuseo) syntyvaiheisiin. Yhdistys pantiin alulle seuraavana vuonna perustettua museosäätiötä silmällä pitäen: säätiön edustajistoon haluttiin arkkitehtikunnan ja julkisten laitosten edustajien lisäksi arkkitehtuurin harrastajia. Museosäätiön edustajistoon kuuluu tänäkin päivänä Rakennustaiteen Seuran nimeämä edustaja. Seura on lisäksi yhdessä museon ja Suomen Arkkitehtiliiton kanssa perustanut Alvar Aalto -mitalin vuonna 1967 ja vastaa edelleen yhtenä taustayhteisönä sen jakamisesta.
Yhdistyksen asioita hoitaa johtokunta, jonka puheenjohtaja valitaan syyskokouksessa vuodeksi ja johtokunnan muut jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Vuonna 2022 johtokuntaan kuuluu kahdeksan jäsentä, ja sen juoksevia asioita hoitaa kaksi toimihenkilöä:
Arkkitehti, taidekriitikko, tietokirjailija Esa Laaksonen, puheenjohtaja
Arkkitehti Susanne Backas
FM, MuM Anna Kondracka
Tutkija Kaarin Kurri
Amanuenssi Joona Rantasalo
Maisema-arkkitehtiopiskelija Heikki Torkkeli
FT Timo Tuomi
Arkkitehti Kristo Vesikansa
FM Mira Virtanen, sihteeri
Erik Sjöholm, taloudenhoitaja
Rekisteröity 1.3.2022
Yhdistyksen nimi on Rakennustaiteen Seura – Samfundet för byggnadskonst, ja sen kotipaikka on Helsinki.
Yhdistyksen tarkoituksena on tukea ja edistää rakennustaidetta ja siihen liittyvää ympäristökulttuuria valtakunnallisesti.
Seura on yleishyödyllinen yhdistys.Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa tukemalla rakennustaiteen tutkimus-, valistus-, arkistointi-, julkaisu- ja näyttelytoimintaa sekä osallistumalla rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaan ympäristön kehittämiseen ja suojeluun tekemällä niitä koskevia aloitteita, harjoittamalla julkaisutoimintaa, järjestämällä keskusteluja ja antamalla lausuntoja sekä vastaavilla muilla tavoilla. Yhdistys ylläpitää ja edistää toiminta-alansa kansainvälisiä suhteita.
Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia, testamentteja yms. Yhdistys voi perustaa rahastoja ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteätä ja irtainta omaisuutta.
Yhdistyksen vuosijäseneksi voidaan hyväksyä luonnollinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Ainaisjäseniä ovat ennen vuoden 2021 sääntömuutosta ainaisjäseniksi hyväksytyt henkilöt. Uusia ainaisjäseniä ei hyväksytä. Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä luonnollinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Jäsenanomukset hyväksyy yhdistyksen johtokunta. Yhdistyksen kokous voi johtokunnan yksimielisestä esityksestä kutsua yhdistyksen kirjeenvaihtaja- tai kunniajäseneksi yhdistyksen tarkoitusperiä erittäin huomattavalla tavalla edistäneen henkilön, jolloin hyväksymiseen vaaditaan 4/5 ääntenenemmistö.
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Johtokunta voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Vuosijäsen suorittaa yhdistykseen liittyessään liittymismaksun sekä kultakin vuodelta vuotuisen jäsenmaksun. Kannattajajäsenet sitä vastoin suorittavat kertakaikkisen jäsenmaksun. Kunnia- ja kirjeenvaihtajajäsenet ovat vapaat liittymis- ja vuosimaksuista ja 40 vuotta vuosijäseninä olleet vuosimaksusta. Maksujen suuruudesta päättää syyskokous.
Yhdistyksen jäsenet voivat muodostaa rekisteröimättömiä paikallisosastoja toimimaan yhdistyksen tavoitteiden toteuttamiseksi.
Yhdistyksen asioita hoitaa johtokunta. Sen tehtävänä on yhdistyksen päätösten toimeenpaneminen sekä muutoinkin yhdistyksen toiminnan järjestäminen yhdistyksen tarkoitusperien mukaisesti. Johtokunta myös vahvistaa alaistensa toimikuntien ja paikallisosastojen johtosäännön.
Johtokuntaan kuuluvat syyskokouksessa valitut puheenjohtaja, jota kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi, sekä vähintään viisi ja enintään yhdeksän muuta jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtaja valitaan vuodeksi ja johtokunnan muut jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet johtokunnan jäsenistä sitä vaatii. Johtokunta on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Johtokunta voi yhdistyksen talousarvion puitteissa palkata 7 §:ssä mainittuja yhdistykselle tarpeellisia toimihenkilöitä.
Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. Yhdistyksen juoksevien asioiden hoitamista varten johtokunta voi antaa 8 §:ssä tarkoitetulle toimihenkilölle oikeuden yhdistyksen nimen kirjoittamiseen.
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja johtokunnan vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta johtokunnalle.
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi–huhtikuussa ja syyskokous loka–joulukuussa johtokunnan määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun johtokunta katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä johtokunnalta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty jollekin johtokunnan jäsenelle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella vuosi-, ainais-, kirjeenvaihtaja- ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattajajäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Jäsenet kutsutaan kokouksiin kullekin jäsenelle lähetettävällä sähköpostilla tai kirjeellä. Sähköposti on lähetettävä tai kirje annettava postin toimitettavaksi viimeistään 14 päivää ennen kokousta. Mikäli kokouksessa halutaan päättää yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta taikka yhdistyksen purkamisesta, kutsuun on, jotta se olisi laillinen, liitettävä ehdotus, jonka pohjalta sääntömuutos käsitellään taikka syy, miksi yhdistys halutaan purkaa sekä ehdotus yhdistyksen omaisuuden käyttämisestä.
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Vahvistetaan seuraavan kalenterivuoden toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio sekä sen yhteydessä sääntöjen 5 §:ssä mainittujen maksujen suuruudet, samoin kuin yhdistyksen toimihenkilöille suoritettavat palkkiot.
6. Valitaan johtokunnan puheenjohtaja sekä uudet jäsenet erovuorossa olevien tilalle
7. Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tulevaa tilikautta varten
8. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Syyskokouksessa jokainen läsnä oleva jäsen on ennen vaalitoimitusta oikeutettu asettamaan ehdokkaita kysymyksessä oleviin luottamustoimiin.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti johtokunnalle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Näiden sääntöjen muuttamiseen tai yhdistyksen purkamiseen vaaditaan, että päätös tehdään kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joista toisen tulee olla varsinainen kokous, ja että kummassakin kokouksessa muutos- tai purkamisehdotusta kannattaa vähintään 3/4 annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa luovutetaan sen varallisuus Suomen arkkitehtuurimuseolle tai käytetään yhdistyksen jälkimmäisen purkamiskokouksen määräämällä tavalla muuhun yhdistyksen päämääriä edistävään tarkoitukseen. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.