Tervetuloa kuuntelemaan FT, arkkitehti Panu Savolaisen luentoa keskiviikkona 14.3. klo 18! Tilaisuus pidetään Tieteiden talon salissa 505 (Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki), ja sen aiheena on
 
Tekstit ja arkkitehtuurin historia – Tekstiasiakirjojen merkitys Suomen Ruotsin ajan rakennuskulttuurin tutkimuksessa

Suomen säilyneestä rakennuskannasta häviävän pieni murto-osa on peräisin ajalta ennen vuotta 1809. Rakennuskulttuurin tämän aikakerrostuman ohuus tekee siitä poikkeuksellisen arvokasta kulttuuriperintöä. Ruotsin ajan rakennukset muodostavat myös merkittävän arkkitehtuurihistoriallisen ja rakennusarkeologisen lähdeaineiston. Ajan hammas on purrut ennen kaikkea puurakennuksiin ja yleensä muuhun kuin aikakauden eliitin tai julkisten instituutioiden rakennuttamiin kohteisiin. Säilyneetkin rakennukset ovat tavallisesti kokeneet muutoksia, sekä käyttötarkoitusten että fyysisten rakenteiden osalta.

Teurastaja Henric Wialenin kaupunkitalo Turussa vuoden 1794 palovakuutuksen perusteella rekonstruoituna. Tontti tuhoutui Turun palossa 1827. Piirros: Panu Savolainen.

Teurastaja Henric Wialenin kaupunkitalo Turussa vuoden 1794 palovakuutuksen perusteella rekonstruoituna. Tontti tuhoutui Turun palossa 1827. Piirros: Panu Savolainen.

Fyysisten rakenteiden ja rakennusten sekä harvalukuisen piirustusmateriaalin ohella Ruotsin ajan rakennuskulttuuria on kuitenkin tallentunut laajamittaisesti myös erilaisiin tekstilähteisiin. Toisinaan tekstit saattavat paljastaa kokonaan hävinneitä rakennustyyppejä, toisinaan ne voivat täydentää merkittävästi käsitystämme säilyneiden kohteiden käyttötarkoitusten muutoksista ja rakennusvaiheista. Panu Savolainen esittelee ja pohtii luennollaan tekstiasiakirjojen antia Suomen vanhemman rakennuskulttuurin tutkimukselle 1600- ja 1700-lukejen esimerkein.

FT, arkkitehti Panu Savolainen työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopiston Suomen historian oppiaineessa. Hän on erikoistunut 1700–1800-lukujen kaupunkihistoriaan ja tutkii parhaillaan 1800-luvun ihmisten julkisen valon kokemuksia. Hän väitteli Turun yliopiston Suomen historian oppiainesta keväällä 2017 julkisen ja yksityisen tilan kulttuurihistoriasta ja on aiemmalta koulutukseltaan myös arkkitehti (TKK, 2009).

« Takaisin